След зимните студове, когато пролетта чука на вратата, е време да подготвите градината си за нов живот. Обмислете внимателно, какви цветя и храсти искате да има в нея. Сега е моментът да вземете важни решения и да планирате действията си, за да постигнете наистина добри резултати.

Gardening tools isolated on whiteПрегледайте инструментите си. В изправност ли са те? Всичко ли е налице? Почистете ги. Махнете ръждата. Проверете дали дръжките са здрави. Ако е нужно, сменете ги или ги лакирайте. Не забравяйте, че трябва да ви е удобно да работите с тях. Подгответе ножиците, мотиките и лопатите за работа. Помислете си – за терена, върху който е разположена градината ви, нужен ли е електрически аератор или можете да използвате вилата. И не забравяйте – работете със здрави и удобни ръкавици.

След като подготвите инвентара можете да пристъпите към работа. Първо трябва да почистите с гъсто гребло тревните площи. Премахнете всички изгнили стръкове, които задушават тревата и пречат на растежа й. После направете с вила малки дупки в почвата. Това й помага да диша. Щом приключите с тревните площи, прекопайте мястото, на което ще садите цветята и почистете плевелите. Когато окопавате, не го правете близо до корените на растенията, за да не ги повредите. Храстите и дърветата, например, е добре да окопавате в радиус от 50-70 см около коренището.

Проверете има ли растения, които зимата
не е пощадила.
Погрижете се за измръзналите храсти или дървета. Подрежете ги и изчакайте. Възможно е от тях да избият нови пъпки.

Време е за подрязване. В градината ви има рози? Ако температурите се задържат трайно високи значи е време да ги подрежете. Почистете сухите и преплетени клони на живия плет, но не бързайте с оформянето му. Избързате ли, много е вероятно късните пролетни слани да попарят младите, току-що прокарали листа.

Nature-landscapes-other-flower-gardenПроверете грудките, които искате да насадите – добре ли са съхранявани, измръзнали ли са? Осигурете си семената за тези цветя, които се сеят направо в градината. Добре е почвата, в която ще ги засявате, да е по-лека. Така ще улесните поникването и на по-късен етап изваждането на разсада. Ако няма специални изисквания за съответния сорт, се грижете за саксиите до началото на май. Тогава можете да подготвите лехите и да преместите разсада в тях. Може да подсилите почвата в градината с подходяща тор. Проверете дали поливната ви система – помпи, маркучи – е изрядна. След първото косене на тревата (достигнала вече 6 см височина), когато почвата е необходимо да е суха, трябва да я подхраните с малко изкуствена тор и да я поливате редовно.

В зеленчуковата градина засаждането на ранните топлолюбиви зеленчуци може да започне през април. Засажда се разсадът от ранни домати, ранен пипер и ранен патладжан. Това не бива да става, докато почвата не е повишила температурата си до 12 градуса. В края на месеца ще може да се засажда и разсадът краставици на открито в Южна България. За сеитбата на ранния градински фасул благоприятното време настъпва обикновено през първата половина на месеца в Южна България, а на север от Балкана – след 15 април. Не бива да остават без грижи и засадените през март зеленчуци. Трябва да се окопаят ранните картофи, ранното зеле и карфиолът, да се проредят морковите.

В плодовата градина, ако ще се засаждат нови дръвчета, това трябва да стане колкото е възможно по-рано през месеца. Да не говорим за резитбата на овощните дръвчета и лозите, която, ако не е извършена, трябва да завърши още в първите априлски дни. Лозите трябва и да се привържат към опорната конструкция. Не е за подценяване и обработката на почвата около овощните дръвчета, ягодоплодните храсти и в лозето. Април е времето за присаждане с калем под кора на овощните дръвчета и в разцеп на старите лози. 0121016_PE277829_S5

Стайните растения през пролетта. С настъпването на март денят започва да расте и стайните растения, получават повече светлина и топлина.. През този месец започва активният им растеж. Нарастват и грижите за тях – увеличават се поливките, започва подхранването с минерални торове. Пролетта е най-доброто време за пресаждане на саксийните цветя в по-голяма саксия със свежа почва. Младите и здрави растения трябва да се пресаждат ежегодно (освен ако изрично не е казано, че не трябва), а старите и по-големите – през 2-3 години. Ако растението има болезнен, нездрав вид, и растежът му е подтиснат – то се пресажда в по-малка саксия от тази в която е било, в лека пeсъчлива почва. На първо време се държи на топло и светло място, полива се умерено и не се подхранва, докато не се развият нови листа. Едва след това започват нормалните за вида грижи.