Foodie Boulevard и неговият създател Софи Йотова -кулинарен експериментатор

Foodie Boulevard1

Foodie Boulevard и Готвенето: от досадна домакинска дейност към вдъхновяващ, отпочиващ и забавен творчески процес

Коя е Софи Йотова?

Хората, които ме свързват с дейностите ми в контекста на Foodie Boulevard, често ме определят като инфлуенсър, кулинарен блогър и автор на рецепти. Макар това наистина да са някои от измеренията на заниманията, на които посвещавам времето си, аз се възприемам по съвсем различен начин.

Тогава коя е Софи отвъд масовите възприятия?

Виждам себе си като кулинарен архитект и практичен пътеводител в ежедневието на средностатистическия човек.

Чрез дейностите си аз провокирам хората да превърнат създаването на храна в детска игра, а грижата за здравето – в свое хоби. Но за мен всъщност храната е просто повода, инструмента, изразното средство, езика на комуникация, а не крайната цел.

Желанието ми е чрез различния поглед, който имам върху храната, както и чрез по-скоро творческото, отколкото кулинарно отношение, което имам към нея, постоянно да повдигам теми и въпроси, които да навеждат аудиторията ми на размисъл. Важно е да водим повече диалози в посока осъзнаване ролята на храната в живота ни отвъд „оръжие за борба с глада“ и средство за влизане във форма.

Реалността е такава: начинът, по който разсъждаваме за храната и я възприемаме, всъщност определя дългосрочните ни навици и глобалните ни избори, а не моментните цели, които имаме, които най-често водят до краткосрочни промени и съотвено резултати.

С други думи, ако човек е убеден, че музиката е просто шум, той никога няма как да се наслади на виртуозните шедьоври на хиляди творци от наше и минало време. Ако човек е убеден, че движението е просто начин да се придвижиш от точка А до точка Б, той никога не би могъл да се докосне до магията на танца, до богатството на спорта, до медитативната сила на дългите разходки.

В този смисъл, ако вярваме, че храната е просто нещо, което слагаме в уста, за да спрем да сме гладни, за да отслабнем или да натрупаме мускулна маса, това е всичко, което храната някога може да бъде за нас.

Но дали наистина е така?

Това са разговорите, които се стремя да предизвиквам чрез всичко, което правя.

Кулинарен архитект е нетрадиционен термин, какво означава?

В света на строителството и архитектурата съществува определен брой строителни материали. Въпреки това, сградите, които постоянно изникват по цялото земно кълбо, са изключително разнообразни като визия, конструкция и изпълнение, макар в голяма степен да са построени от сходни строителни материали.

С храната е същото. В природата има ограничен брой продукти, но подобно на употребата на строителните материали в строителството, продуктите можем да комбинираме и приготвяме по толкова разнообразни начини, че накрая да постигаме тотално различни резултати.

Аз помагам на хората да увладеят именно това умение като ги вдъхновявам да променят начина, по който възприемат готвенето.

Крайната цел е вместо да следват дословно чужди рецепти да се научат как с помощта на базови познания за храните и основни кулинарни умения могат да приготвят тотално различни ястия с едни и същи продукти.

Ето това наричам аз кулинарна архитектура – създаването на храна като процес на сглобяване на някаква конструкция или подреждане на пъзел. Именно това възприятие за готвенето трансформира тотално представата на повечето хора за естеството на тази дейност. Създаването на храна спира да бъде нещо скучно и ограничаващо и се превръща в нещо вълнуващо, в което има огромно пространство за творчество, лични импровизации и оптимизиране на личния контекст.

Какво ще рече „оптимизиране на личния контекст“?

Всички ние разполагаме с определено време, с конкретни финансови ресурси, с дадени условия в домовете си, с известни (или неизвестни) умения в кухнята, с индивидуални вкусови предпочитания и с някакви лични цели.

Тези цели може да са да се храним съобразно здравословното си състояние – например да избягваме определени храни във връзка с някакво заболяване, да се храним с цел подобряване на физическото си състояние, да се храним според специфичен работен режим, който изисква чести пътувания, да се храним в рамките на фиксиран бюджет и така нататък. Всички тези фактори определят личния контекст на всеки от нас.

Целта ми е да илюстрирам нагледно как според своя личен контекст човек може да пазарува стратегически и практично, как може да планира готвенето, така че да пести време, как може да си приготвя бързо, функционално и бюджетно вкусна храна с минимални усилия, но за максимално удоволствие на сетивата.

Какво е отношението ти към храната като цяло?

За мен храната е най-лесният начин да се грижим за здравето си. В този смисъл, за мен създаването на храна никога не е било самоцел. Храната е инструментът, чрез който предавам посланията си и езикът, на който говоря. Освен това, кухнята е мястото, където се забавлявам искрено, не следвам правила и оставям въображението и вдъхновението си да ме водят като компас по пътя на вкусната хармония. Обичам да казвам, че кулинарията е най-интимната форма на изкуство, защото позволява постигане на най-близка връзка между вдъхновение, творец, творение и аудитория.

Дълго време имах нездравословни отношения с храната и за мен просто да седна и да се нахраня беше изключително огромно психологическо изпитание, което провокираше множество самодеструктивни мисли и поведение.

Създаването на Foodie Boulevard беше своеобразна автотерапия, която ми позволи да хармонизирам отношенията си с храната и да намеря начин да бъда в мир с нея. В последствие се сетифицирах и като коуч по психология на храненето към The Institute for the Psychology of Eating в Колорадо, САЩ, защото за мен емоционалната и психологическата страна на храненето винаги са били много по-интересни и атрактивни от чисто кулинарната.

Може би затова моето отношение към готвенето и кулинарията като цяло е тотално различно от това на професионалните готвачи и на хората, чиято кариера е изцяло посветена на гастрономското изкуство.

Аз нямам никакви професионални кулинарни умения или квалификации и единственият ми учител по пътя към създаването на пълноценна, красива и вкусна храна, е било любопитството ми и желанието всеки път да надграждам уменията си с по нещо мъничко.

Именно това ме провокира да създавам храна без да следвам правила, без да се чувствам зле заради липсата на професионален опит, без да повтарям чужди рецепти, без да се съобразявам с нечия чужда представа какво трябва да бъде вкусно конкретно на мен.Foodie Boulevard2

Какво всъщност е Foodie Boulevard?

Създадох Foodie Boulevard през есента на 2015 като кулинарен блог за здравословни вдъхновения. За период от три години, проектът еволюира до платформа за култивиране на гъвкави здравословни навици у хора на всякаква възраст, с всякакви знания, умения, нужди, опит и възможности.

Foodie Boulevard е пътеводител и интерактивен самоучител за планиране, създаване и консумиране на пълноценна, вкусна, бюджетна, бърза и лесна за приготвяне храна.

С какво се занимава Foodie Boulevard?

Освен това, с което ме асоциират най-често, а именно създаването на авторски фото и видео рецепти за бързи, бюджетни, вкусни и пълноценни ястия за заети хора с всякакви възможности и предпочитания, през април тази година излезе и дебютната ми книга Вкусно с усмивка: 123 кулинарни приключения, която може да бъде намерена във всички големи книжарници в цялата страна.

Книгата е първият български интерактивен самоучител за вкусни вдъхновения, изграден като персонализиран дневник, в който читателят може да записва своите успешни и неуспешни експерименти в кухнята. В книгата има 123 идеи, които наричам нерецепти, защото те апелират към читателя да използва предложените продукти като опорни точки, но да импровизира спрямо своите налични продукти или вкусови предпочитания.

Освен това провеждам тематични практически работилници с образователен характер за деца и възрастни.

Детската кулинарна работилница или творителница, както я наричам аз, представлява интерактивно събитие със забавно-образователен характер за деца и родители.

Форматът акцентира върху потенциалната роля на храната като социален фактор и образователен инструмент при децата. Концепцията на творителницата е да стимулира естественото любопитство на децата към здравословната храна чрез различни творчески занимания и образователни игри, като местата на провеждане зависят от индивидуалните запитвания, които получавам.

Работилниците за възрастни провеждам в на място в офисите на различни компании, чиито служители имат заседнало офисно ежедневие, като събитията включват демонстрационна, лекционна, а понякога и дегустационна част.

Каква храна се ражда в кухнята на Софи?

Аз създавам храна, която е функционална – приготвя се бързо и бюджетно и позволява всякакви адаптации, импровизации, алтернативни комбинации и промени според възможностите и личните предпочитания.

Храната от моята кухня е задължително вкусна, но е и пълноценна и се грижи за цялостното благосъстояние и дългосрочно здраве. Като казвам вкусна – тя е вкусна за мен и за познатите ми дегустатори. Както обичам да казвам, вкус другар няма, което означава, че нерядко има хора, които не харесват неща, които съм приготвила. Храната, която приготвям аз обаче, няма претенции да е универсално вкусна. Тя има претенции да гъделичка моите сетива.

Всъщност, за колко универсално вкусни храни се сещате?

Познавам хора, които не харесват шоколад, такива, които не си падат по сладолед, както и такива, които не поглеждат сирене, домати или краставици.

Най-големият чар на това да създаваш храна е, че можеш да го правиш специално за своето небце. Това е храната, която може да подобри настроението ни, продуктивността и способността ни да живеем живота си пълноценно – да имаме енергия да играем с децата и внуците си, да имаме издръжливост да тичаме с кучето в парка, да имаме тонус да катерим планини, да имаме настроение да се забавляваме.

Когато ми се налага да приготвям храна за хора, които не познавам, винаги поемам риск, защото, както Рик Рубен казва, страхотното изкуство разделя аудиторията. С храната е същото. Във всяка аудитория има хора, които обожават даден вкус и такива, които са тотално отблъснати. Но за мен удоволствието в създаването на храна идва от авантюризма на тоталното отхвърляне на правилата и на „популярното“, така че това е „цена“, която съм се примирила, че ще трябва да плащам ако искам да създавам истински смели и променящи играта вкусове.

Въпреки това, доста от идеите, които създавам, са напълно традиционни и класически, защото за разлика от мен, най-почетният ми дегустатор, за когото готвя почти ежедневно, е по-скоро традиционалист, така че той попада в консервативната аудитория, за която също не забравям.

Foodie Boulevard3

Как се случи така, че храната да получи главна роля в живота ти?

Като всеки от нас и аз съм човек с пъстро и заето ежедневие, който се занимава с разнообразни дейности, но това, което неминуемо присъства във всеки мой ден, е храненето. Дори храната да не беше в ядрото на моята дейност, тя пак щеше да присъства в живота ми постоянно.

В този смисъл, аз съм човек като всеки друг – имам физиологичната нужда да се храня, а ежедневието ми е съвкупност от различни обстоятелства и лични изпитания, които имат отражение върху храненето.

Разликата между мен и повечето останали хора е просто в това, че с времето се научих как от досадна домакинска дейност да превърна създаването на храна в забавен и практичен процес, който стимулира креативността ми, провокира ме да мисля творчески и в крайна сметка води до вкусен резултат, който накрая с най-почетния ми дегустатор изяждаме с удоволствие.

Какви вкусни изненади готвиш занапред?

В началото на октомври дебютирах със своя ежеседмична кулинарна рубрика в национален ефир, в която показвам експресни идеи за разнообразни закуски и разбивам тотално митовете, че пълноценната храна е скучна, еднообразна, скъпа, времеемка и сложна за приготвяне.

Поради огромния интерес планирам съвсем скоро да създам интерактивен онлайн курс-самоучител за бързо, практично и вкусно готвене за хора с ограничено време и бюджет. Курсът ще бъде насочен към всеки, който има съвсем начални познания за храната и съвсем основни умения в кухнята и ще бъде достъпен изцяло онлайн за всеки според удобното за него време.

Курсът ще съдържа множество видеа, в които приготвям най-различни лесни, бързи, бюджетни, пълноценни и вкусни закуски, обеди и вечери. Освен видео рецептите, в рамките на курса ще има практична и теоритична информация, съвети, идеи и трикове относно планирането на пазаруването и приготвянето на храна, списъци за пазаруване за всички ястия от курса, както и предложения как всяка от рецептите може да бъде променена според различни индивидуални предпочитания (например как месните рецепти могат да се превърнат в безмесни или как някои от ястията могат да бъдат пригодени за хранене в движение).

Независимо какви проекти ще създавам и развивам занапред, основната им цел ще бъде да улесняват живота ни и да ни пестят време.

Единственият ресурс, с който всички разполагаме поравно, е именно времето и никой не иска да прекарва часове наред в кухнята, дори да е любител-кулинар и дори храненето с основно домашно приготвени ястия да е приоритет в дома му. Затова основната ми цел занапред е да създавам проекти, които помагат на хората да се грижат за здравето си чрез пълноценна и вкусна храна, като им спестяват време – време, в което да прекарват ценни моменти със семейството си, в което да се забавляват с приятели, да се разхождат, да спортуват и просто да се наслаждават на живота си.