Подходящи домашни задължения за децата. Как да ги възпитаваме и да ни помaгат?

Учени са доказали, че когато децата се възпитават да помагат с домакинските задължения от малки те растат по-самостоятелни, уверени и най-вече отговорни. Не трябва да забравяме, че освен всичко това те развиват различни умения.

  • Под 2 години

На тази възраст детето може да започне да поставя играчките си в кош, след като е приключило играта с тях. Също така могат да поставят книжките на лесно достъпни места за тях, но така че да са подредени.

Woman and girl cooking together

  • Между 3 и 5 годишна възраст

Може да започнете спокойно да учите детето да ви помага с готвенето, подавайки някой продукт от хладилника. Друго полезно задължение, което може да се включи във възпитанието му е докато сгъвате прането, то да комплектува чорапите в чифтове. Също така може да полива цветята с вас.

  • Между 6 и 8 годишна възраст

Тази възраст е подходяща да се започни със задължението да си подрежда само цялата стая, включително всяка сутрин да си оправя леглото. При приготвянето на масата за хранене може да се включи в подредбата й.

Girl (6-8) carrying basket of laundry with brother (5-7) smiling

  • Между 9 и 11 годишна възраст

На тази възраст детето може да изхвърля боклука, да мете, да бърше прах. Може да разхожда кучето и да помага при пазаруване.

  • Между 12 и 15 годишна възраст

Подходящи задължения за тази възраст са миенето на съдове, пускане на пералнята, приготвяне на вечерята, примерно веднъж седмично, не повече, за да не се чувства пренатоварено с домашни задължения. Да не забравяме все пак, че децата са деца и трябва да имат своето детство, но това не пречи да ги възпитаваме така, че да полагаме основите за един добре възпитан възрастен.

  • Над 16 годишна възрастKids-Helping

Тази възраст е доста крехка. Този момент е изключително важен, защото пубертета е един от най-трудните периоди за всеки един родител. Голяма част от децата се бунтуват и не се подчиняват на родителския контрол или на техните съвети.

Без да се игнорират домашните задължения, които се наслагват през годините на възпитание се добавят още няколко като например да сменя спалното бельо, да пазарува за цялото семейство, а дори може да започне работа почасово като стимул да спести пари, за да си купи нещо, което желае.