Киселото мляко – лечебното завещание на нашите деди

kiselo-mliako_[737]

Надали има човек, който не би се съгласил, че българската кухня е една от най разнообразните и вкусни в света. Тя може да се похвали с огромен брой традиционни ястия. През XX в. едно от тези ястия прославя българския народ из целия свят. Неговите вкусови и лечебни качества стават известни на всички и тогава множество чужди народи започнали да си оспорват заслугите за неговия произход. Въпреки това, никой не може да отрече съществуването на немалко сведения, че именно по българските земи киселото мляко е започнало своето многовековно съществуване като неразделна част от бита на хората. Днес то се е превърнало в незаменима съставка в много от другите традиционни ястия (таратор), любима напитка на поколения българи (айрян) или част от менюто, което винаги присъства на българската трапеза.

Племената, които взимат пряко или косвено участие в процеса на формиране на българската държава, имали своите традиции в производството на продукти, наподобяващи киселото мляко:

  • Траките, обитавали нашите земи, са били отлични скотовъди. Благодарение на това, те започнали да консумират „прокиш“ – млечен продукт, който се получавал от смесването на прокиснало мляко с прясно сварено мляко.
  • Прабългарите също били отлични скотовъди като най-многобройни били стадата от коне поради факта, че служели за военни цели. Млякото от кобилите прабългарите използвали за храна като го поставяли в кожени мехове. Полученото ястие се наричало „кумис“ и служело за основна храна по време на военните походи.
  • Славяните ядяли „сура“ – продукт, който се получавал като поставяли киселото мляко в дървени съдове през лятото и го консумирали през зимата като го втечнявали с вода, за да го пият.

Древните българи преоткрили овчето кисело мляко, използвано от траките и славяните и кобилешкото постепенно било изместено. Затова допринесъл и фактът, че овчето мляко съдържало повече хранителни вещества. Освен това прабългарите приели традицията, оставена от траките, и започнали да подгряват млякото на огън и да го подквасват в глинени и дървени съдове вместо кожени мехове. Тъй като овчето мляко било по-богато на белтъчини и мазнини при заквасването се получила гъста бяла смес, която нарекли кисело мляко.

В периода, когато България била под турско иго, киселото мляко започнало да се появява и в империята. Известно е, че до Балканската война, млекарниците в Цариград са били собственост изключително на българи. Първоначално те произвеждали мляко само за българското население, но впоследствие те успели да въведат употребата на кисело мляко и между турското население. В Европа продуктът се разпространил благодарение на френския крал Франсоа I. Известно е, че той е страдал от болест и се е обърнал за помощ към своя съюзник османския султан Сюлейман Великолепни. Той от своя страна му изпратил лекар, които го излекувал с диета от кисело мляко, и в знак на благодарност Франсоа I разпространил из Европа информацията за великолепната храна, която успяла да го изцери.

09

През XX. век в най-известния за това време институт „Пастьор“ в Париж, руският биолог Иля Мечников дал началото на първите задълбочени изследвания на киселото мляко. Според него стареенето на хората е просто една болест като всяка друга, причинена от това, че белтъчните вещества в дебелите черва загниват, при което се получават токсични амини, вредни за човека. Тогава той направил проучване, чиито резултати показали, че България има най-големия брой столетници в отлично здраве. Мечников започнал да твърди, че това се дължи на факта, че българите консумират ежедневно кисело мляко, което притежава силно изразен антимикробен ефект.  По това време започва своята работа и великият български учен Стамен Григоров, който за първи път успява да изолира бактерията причиняваща ферментацията на киселото мляко наречена Lactobacillus delbureckii subsp. Bulgaricus.

По този начин той най- накрая успява да даде обяснение откъде идват лековитите качества на млечния продукт и да го прослави из цял свят. От тогава до днешни дни никой продукт не е успял да измести киселото мляко от българската традиционна трапеза. В родното село на Стамен Григоров дори съществува музей, изцяло посветен на българското кисело мляко, където може да научите повече за историята му и начина на приготвяне. Също имате възможността да видите традиционни съдове, в които навремето се приготвяло киселото мляко – продуктът, който се е превърнал в ежедневие за българите, а за чужденците – деликатес.

cow-09

 

Забавни факти за млякото

• Млечните крави осигуряват над 90% от млякото на цялата планета.
• Нужни са 4,5 килограма мляко, за да се направи половин килограм сирене, 9,5 килограма мляко, за половин килограм масло.
• В много щати млякото е по-скъпо от бензина.
• Млякото се състои от 85 до 95% вода. Останалата част от обема идва от хранителните витамини, протеини,въглехидрати и мазнини.
• Вимето на кравата държи между 11 и 23 килограма чисто мляко.
• Една крава дава около 90 чаши мляко на ден или около 200 000 чаши мляко за целия си живот.
• Млякото е уникално, защото няма друга напитка в света, която да съдържа толкова много природни хранителни вещества.
• Млякото се е разпространявало в стъклени бутилки до 1964 година, когато са изобретени пластмасовите опаковки.
• Млякото, не би било пенливо без съдържание на протеин.
• До развитието на доилни машини през 1894 г., фермерите са доили на ръка само около шест крави на час. Днес средния брой издоени крави на час на фермер е повече от 100.
• Пастьоризацията на млякото, която започна в края 19 век, допринася за ограничаване на епидемията от туберкулоза по това време.