Великден – Каква трябва да е трапезата?

Наближава Великден,  един от най-светлите християнски празници. Традициите повеляват на трапезата да присъстват боядисани яйца и козунак, но да видим какво още трябва да сложим на празничната маса. Освен че е християнски празник,  Великден е и кулинарен празник.

big_231d96feb858b32d04ed6aa4a4c261d6

На този ден се ходи на гости на роднини и семейството празнува с обилно хранене.  Трапезата е богата и красиво украсена. Козунакът и боядисаните яйца задължително присъстват,  защото червените яйца символизират кръвта на Исус,  а козунакът – неговото тяло. Всичко на този празник трябва да е приготвено с много любов и внимание.  Домакинята трябва да се постарае да приготви вкусни ястия и красива украса. Неотменна част от трапезата са великденските обредни хлябове.  Те най-често се приготвят в съботата преди големия празник.  Формата им е различна – кръгли,  елипсовидни или продълговати,  а повърхността им е богато украсена с кръстове,  растителни символи, стафиди,  великденски яйца.

kozunak_1-1Най-разпространеното месо на Великден е агнешкото. Това се свързва с факта, че в деня на Възкресението на Исус в жертва е било пренесено агне.  Все пак е възможно да има и печено прасенце или свинско месо, приготвено по друг начин или заешко. Зелените салати са много предпочитани в комбинация с агнешкото.  Тъй като сега е пролетта,  на пазара има изобилие от такива салати.  Можете да приготвите всякакви вариации на зелена салата и да я украсите,  за да бъде наслада за очите и сетивата. За десерт се правят сладки с различни форми и цветни декорации,  както и различни сладкиши. Украсата също играе важна роля в този празник.
Отрупайте трапезата с вкусни блюда,  но се погрижете да има и свежа и красива украса.  

easter-decor-ideas-97
Сложете боядисани яйца в декоративни гнезденца.  Те са символ на дома и семейството.  Красиво ще се получи,  ако направите съчетание от зайчета,  яйца,  пролетни цветя е зелени върбови клонки. Можете да сложите и само букет от пролетни цветя,  защото те са красиви и свежи и ще придадат много настроение и цвят по време на празника.  Свежите цветя символизират възраждането на природата. Когато хората се срещнат на Великден трябва да се поздравяват с „Христос Воскресе” и съответно от другата страна отговорът е „Воистина Воскресе”