Каква храна да ядем според кръвната група? Знаем ли достатъчно за кръвта и как съобразявайки се с кръвната група можем да подобрим начина си на живот?

 

Известната Линор Шахер, израелска специалистка по кръвните групи казва: “Тайната за крепко здраве и живот без болести е съвсем проста и това е Вашата кръвна група…”

Най-често срещаната кръвна група е нулевата.

Специалистите условно ги наричат месоядни, тъй като трябва да се хранят предимно с животински протеини, умерено количество мазнини и да ограничат приема на въглехидрати. Важно е да се отбележи, че всички млечни продукти са man-eating-meat-78320991209_xlargeпротивопоказни за кръвна група 0. Ако сте представител на тази група и имате апетит към тях, можете да консумирате в умерени количества козе сирене. Прясното мляко заместете с оризови и овесени напитки. Що се отнася до яйцата, може да ядете по 2-3 пъти на седмица. Полезни за вас са лененото масло и зехтинът, не наблягайте на слънчогледово и царевично олио. Бобовите култури, като черен и шарен боб, грах и нахут са добри за консумация, но яжте по-рядко леща и соя. Избягвайте пшеницата и белите брашна. От плодовете и зеленчуците наблегнете на чесън, броколи, лук, смокини и сини сливи. В основната храна не се препоръчват картофи, карфиол, портокали, мандарини, ягоди. Кафето, газираните напитки и концентратите са изключително вредни. Консумирайте големи количества чиста вода. Подходящите за нулева група билки са: юка, зелен чай, салвия, риган, джинджифил, куркума. Характерно за представители на нулевата кръвна група е да страдат от дефицит на витамин В, йод, калций и ензими. Представителите на тази група трябва да се хранят бавно и спокойно, а работата да редуват с физическа активност.

 

shutterstock_66218887Представителите на кръвна група “А” трябва да наблегнат на зеленчуците. 

Менюто на хората с кръвна група “А” трябва да включва предимно растителни продукти, а месата и месните продукти да бъдат избягвани. Допустими са пуешко и пилешко месо в малки количества – 2-3 пъти седмично. Препоръчват се речните риби. Консумирайте умерено млечни продукти, като избягвате тези с висока масленост. Яйцата в седмичното ви меню не трябва да са повече от 4 пъти. Особено полезни са зехтинът и лененото масл о, избягвайте сусамовото и царевичното. Яжте фъстъци, тиквено семе, елда, ечемик; избягвайте пшеницата и белите брашна. Консумирайте големи количества листни зеленчуци, ряпа, моркови, тиква, лук, краставици и други. Препоръчителни за вас плодове са кайсии, череши, смокини, сливи, но избягвайте цитрусите. Кафето и червените вина са препоръчителни, но бирата, концентратите и газираните напитки не трябва да се консумират. Полезни билки са лайка, риган, жен шен и гинко билоба. Представителите на кръвна група “А” често страдат от недостиг на витамин В, С и Е, както и от дефицит на калций, желязо и ензими. Препоръчително за вас е да се храните често и по малко, да спортувате умерено и да намирате време за релакс.

 

Най-разнообразни продукти включва менюто на хората от група “В”.

От видовете меса се препоръчват gallery_big_eating_salad_slowlyагнешко, телешко и дивеч, но свинско и пилешко трябва да се избягват. Морските дарове също не трябва да са основна част от менюто. С изключение на синьото сирене и рокфора всички останали млечни продукти, както и яйца могат свободно да се ко нсумират. От бобовите и зърнените култури най-полезни за тази кръвна група са оризът, просото и овесът. По-добре да не похапвате ръж, пшеница, леща и нахут. Консумирайте големи количества зеленчуци и плодове – най-добрите за вас са зеле, патладжан, пипер, краставици, картофи, банани, грозде, ананас и сливи. Избягвайте домати, царевица, кокосови орехи и нар. Може да пиете разнообразни напитки, но избягвайте газираните и концентратите. Подходящите за вас билки са зелен чай, магданоз, бъз, лецитин, гинко билоба, гъбите Рейши и Шийтаке. Носителите на кръвна група “В” обикновено имат нужда от допълнителен прием на витамини от група “В”, магнезий, цинк, хром и ензими. Препоръчително за вас е да се храните често и в умерени количества, а ако се насочите към спорт, нека да не бъде много натоварващ.

 

istock_000010763265xsmallПредставителите на кръвна група “АВ” са консуматори на смесена храна.

От месата се препоръчват агнешко, заешко и пуешко, а от рибите – бяла риба, щука, сардина, пъстърва и шаран. Можете свободно да консумирате повечето млечни продукти, като избягвайте високомаслените. Консумацията на яйца трябва да се сведе до 4 пъти на седмица. От растителните масла избягвайте слънчогледово, сусамено и царевично, като замените със зехтин, фъстъчено и ленено масло. Храните, които да ядете трябва да са от зърнените култури. Най-полезните са бял и черен боб, просо, ориз, овес. Избягвайте пшеницата, царевица, елда. Консумирайте големи количества зеленчуци и плодове. Най-полезни за вас са листните зеленчуци, чесън и карфиол, а от плодовете – смокини, киви, череши, ананас и лимони. Онези, които трябва да избягвате, са домати, маслини, портокали, нар. Кафето, чая, виното и бирата можете да приемате свободно, ограничете концентратите и газираните напитки. Подходящите за вас билки са зелен чай, чесън, бъз и джинджифил. Недостигът на витамин С и D, антиоксиданти, магнезий, ензими и пробиотици са характерни за хората с кръвна група “АВ”. Храненето често и на малки порции ще подобри храносмилането ви, като задължително трябва да наблегнете на закуската.