Драконов плод – плодът на боговете 

dragoonn

Екзотичният драконов плод, известен още като питая и питахая представлява кактусов плод, който се характеризира с отлични здравословни качества. Има лек и сладък вкус. Съдържа много вода, важни минерали, много фибри, които повлияват добре работата на черния дроб и перисталтиката. Това прави сочния драконов плод изключително подходящ за консумация, независимо от диетата, която спазвате.

Избор и съхранение на драконов плод

Когато избирате екзотичния драконов плод, го огледайте за външни белези от нараняване. Поставени на хладно, зрелите плодове могат да се съхраняват до 1 седмица, а по-слабо узрелите – почти 2 седмици. Драконовият плод може да тежи между 150-600 г до 1 кг.

Консумация

Най-разпространена е консумацията на плода охладен и с малко лимонов сок. А най-често срещаната разновидност на питая е тази с розово-червена кора. Ядливата част на плода е сивкаво-бяла, с множество малки черни семенца. Трябва да се разреже, за да се стигне до нея. Месестата част много напомня тази на кивито заради меката текстура, сочността и ядливите и леко хрупкави семенца, с които е изпълнена. На вкус е леко сладка и ненатрапчива. Високото съдържание на вода, близо 90%, прави питаята изключително освежаваща през лятото, особено ако се консумира охладена (но не замразена!). Високо е ценена заради ниското съдържание на калории.dragoonn1

Съдържа фибри, които подобряват работата на храносмилателната система, а също така помагат за редуцирането на мазнините в организма. Богата е на желязо, калций и фосфор. Съдържа витамини B, C и E. Питая е подходяща за консумация от хора, страдащи от диабет, защото намаля нивото на кръвната захар. Множеството малки семенца съдържат липиди, като за да бъдат усвоени от организма, трябва добре да се сдъвчат.

Питаята е изключително здравословна, независимо дали я консумирате свежа или изсушена. Изсушените плодове могат да се нарежат на парченца и да се добавят към салатата. Консумацията на драконов плод може да е в десерти, в суров вид, да направите сок от него и да го използвате в коктейли. Мекият аромат е подходящ за направата на вино, а цветовете от растението са подходящи за чай.What-Is-Pitaya