food

Предлагаме ви няколко изпитани готварски трика, с които да превърнете здравословното хранене в лесно постижима цел.

 • Намалете захарта в сладкишите или я заместете частично или напълно с мед. Поради високото му съдържание на фруктоза, медът е по-силен подсладител, така че количеството мед трябва да е много по-малко от това на захарта в рецептата. Друга възможност е да намалите захарта в рецептата до не повече от 100 грама. Ще откриете, че това количество е напълно достатъчно, за да получите сладкиши с приятен сладък вкус и да се придържате към здравословното хранене. Можете да намалите още повече захарта и когато в рецептата се използват сушени плодове, конфитюр или шоколад, защото те ще придадат достатъчно сладост.

 • Измервайте с мерителна лъжица количеството олио, зехтин и сол, което добавяте към ястията вместо да ги сипвате „на око“. Така ще си създадете навици да използвате по-малко мазнина и сол.

 • Свикнете да не добавяте сол, там, където тя не е необходима. Например към свежи салати.

 • Когато готвите мазно месо или кайма, не добавяйте олио или зехтин. Вместо това, задушете първоначално в съвсем малко вода под капак. Когато водата започне да извира, месото ще е пуснало достатъчно мазнина, необходима за готвенето.

 • За да се придържате към здравословното хранене не запържвайте никога, вместо това задушавайте продуктите под капак със съвсем малко вода, вино или бульон, който сте си приготвили сами.

 • Използвайте съдове с незалепващо покритие, за да намалите количеството на добавените мазнини.

 • Много плодове и зеленчуци, включително ябълките и картофите съдържат полезни съставки в кората си, затова когато е възможно ги гответе цели без да ги белите. Не се лишавайте от фибри, те са необходими за добро храносмилане, понижават холестерола и създават чувство за ситост. Затова вместо да изпиете чаша моден фреш или смути, дъвчете пресни плодове и зеленчуци. Освен всичко друго, това ще ви отнеме повече време и така ще погълнете по-бавно по-малко калории.

 • Витамините в зеленчуците се разрушават при термична обработка. Затова гответе зеленчуците за кратко, оставяйте ги леко хрупкави вместо разварени, режете ги на големи парчета или по възможност ги оставяйте цели. Когато зеленчуците са готови, отдръпнете веднага ястието от огъня и махнете похлупака на тенджерата, за да прекъснете процеса на готвене. Ще се уверите, че приготвени така, освен всичко друго, зеленчуци са по-вкусни и с красиви си цветове.

 • Зеленчуците запазват най-добре витамините си, когато се приготвят на пара. Купете си сгъваема кошничка за готвене на пара, която можете да поставите във всяка тенджера. Не струва скъпо и не заема място.

 • Ако искате да намалите съдържанието на мазнини в домашния пилешки бульон, оставете го да изстине и го изстудете в хладилника. Така ще можете да отделите цялата мазнина, която ще се втвърди и ще се отдели отгоре.

 • И накрая здравословното хранене не изсиква допълнителни усилия, специални продукти, просто създаване на правилни навици и мисъл към здравето ни.