Домашно приготвена саздърма

Домашно приготвена саздърма
Състав: свинсо месо, сол, черен пипер
Оценка

0 / 5. 0

Време за приготвяне 12 ч
Сподели:

Как да приготвя?

Стъпка 1 Добавяте 1 супена лъжица сол, 5-6 зърна бахар, 7-8 зърна черен пипер и 1-2 дафинови листа. Месото се вари два часа и половина на тих огън, като времето за варене се засича от момента, в който водата заври.
Стъпка 2 Отстранява се тенджерата от котлона и се изчаква около 30 минути и тогава се отваря. Месото се изважда с решетъчна лъжица, за да се отцеди бульонът от него и се оставя в купа или голяма чиния. Тенджерата с бульона трябва да се охлади напълно за да се отдели лойта от него. Оставете тенджерата на студено за няколко часа (моят бульон охлаждам 1 нощ). Оберете внимателно от студения бульон само лойта (бялото твърдо нещо на повърхността).
Стъпка 3 Сложете я в тенджера или голям дълбок тиган и загрейте. Добавете в нея 6-7 зърна черен пипер, 2 нарязани на ивички дафинови листа и 4-5 зърна бахар. Сложете и свареното месо и запържете за около 10 минути като често разбърквате месото. Опитайте как е на сол и ако има нужда добавете по ваш вкус. Щом започне да променя цвета си, отместете от котлона и оставете да се охлажда 10-15 минути.
Стъпка 4 Покрийте кутията с лист стреч фолио, така че краищата да висят отвън. Изсипете месото заедно с всичката мазнина и притиснете с лъжица да стане плътна маса. Оставете да изстине напълно. Затворете кутията като приберете краищата на стеча и оставете в хладилник за 7-8 часа или 1 нощ. След престоя в хладилник вашата саздърма е готова за консумация. Да ви е сладко!
Добър апетит!
Виж всички рецепти

Необходими продукти

около 1.2-1.3 кг по-тлъсти телешки гърди,

около 500 г месо от телешки джолан,

сол, зърна бахар, зърна черен пипер,

3-4 дафинови листа.

Виж всички рецепти

Не искаш да изпускаш нашите промоции?

Абонирайте се за нашият седмичен бюлетин в който ще получавате месечните ни брошури.