През далечната 1894 г., в Ню Йорк, Лемуел Бенедикт се прибира в хотела и си поръчва кифла с пълнеж по избор на готвача. Келнера обаче бърка поръчката и доставя препечена филийка, яйца на очи, бекон и сос Холандес. Когато Бенедикт вижда всичко това, вдига скандал, но след като опитва предложеното му ястие, решава, че то трябва да носи неговото име. До днес това си остава едно от най-добрите лекове за махмурлук и едно от най-известните брънч ястия.eggs

За 2 порции.

Необходими продукти:

  • 2 броя  питки

  • 4 парчета шунка

  • 1 ч.л. зехтин

  • 4 яйца

  • 3 жълтъка от големи яйца

  • 15 мл вода

  • 120 г масло

  • 20 мл прясно изцеден лимонов сок

  • сол и бял пипер на вкус

  • пера див лук (по желание)

Питките се разполовяват на две. Получените 4 половинки се подреждат в тава.Маслото се поставя в малка касерола и се разтопява на умерен към слаб огън. Охлажда се.Яйцата се чукват и поотделно се поставят в малки купички. На котлон се поставя тенджерата, в която ще се пошират яйцата. Напълва се с около 7-8 см вода. Във водата се добавя 1 чаена лъжица оцет. Котлонът се включва и водата се загрява докато започне да къкри леко. Температурата се поддържа такава, че водата да остане леко къкреща.

Едновременно се подготвя друга тенджера за водна баня. Тенджерата се напълва с известно количество вода и се слага на умерен огън докато започне да къкри. Дотук имаме две тенджери с вода, която се изчаква да започне да ври. Междувременно се подготвят съставките за соса и самият сос. В купа, подходяща за тенджерата за водната баня се изсипват трите жълтъка. Към тях се добавя 15 мл вода. Купата се поставя върху тенджерата за водната баня, като се внимава дъното ѝ да не докосва водата. Жълтъците с водата се разбиват непрекъснато над парата докато се сгъстят. Водата в тенджерата трябва едва да къкри, а разбиването става с телена бъркалка и енергични движения, за да не загорят жълтъците. Сгъстяват се за около 3-4 минути.

EggsBenedict1-lh-bd65512a-6586-4903-aaef-6b89f7d83bdd-0-1400x919Купата се маха от водната баня и се поставя върху кухненска кърпа (за по-голяма устойчивост). Котлонът се изключва, но тенджерата с водата се оставя върху него. Към сгъстените жълтъци на тънка струйка и при непрекъснато енергично разбиване се изсипва разтопеното и охладено масло. Сместа ще започне да се сгъстява още повече. Когато е добавено всичкото масло, към получения сос се добавя лимоновият сок и се подправя на вкус със сол и бял пипер. Купата със соса се поставя отново върху тенджерата за водна баня (котлонът е изключен) за да се поддържа леко топъл докато се приготвят останалите съставки. Сосът се разбърква често, за да не хване коричка.

Когато работата със соса приключи, се пошират яйцата. В къкрещата вода се изсипват последователно четирите яйца. За да се задържат цели във водата, яйцата трябва да са пресни и също така трябва да се изсипват от ниско. Това става най-лесно като единият край на купичката, в която е яйцето се потапя в къкрещата вода (за другия край се държи купичката) и яйцето внимателно се изсипва във водата. Яйцата се пошират до желаната готовност – по-твърд или течен жълтък. Не засякох време (че то можах ли да се обърна), но най-добре се разбира като едно яйце се извади с решетъчна лъжица и с пръст леко се докосне жълтъка. Ако вибрира, значи е все още течен. Аз ги предпочитам точно така. Готовите яйца се изваждат с решетъчна лъжица и се поставят върху няколко слоя кухненска хартия за да се отцедят добре от водата.

Докато яйцата станат готови се запържва шунката и се запичат хлебчетата. Грилът на фурната се нагрява на максимална температура. (От спецификата на твоята фурна трябва да определиш кога точно да я включиш да загрява – преди или по време на поширането на яйцата.) Тавата с подготвените хлебчета се слага на най-горното ниво на фурната. Хлебчетата се запичат до лек загар.

Едновременно  с подготовката на хлебчетата, тиган с незалепващо покритие се загрява на силен огън. Изсипва се зехтинът и се добавят парчетата шунка. Запържват се за около 30 секунди от всяка страна и се изваждат. Времето зависи от силата на котлона и дебелината на шунката. Междувременно не забравяйте да разбърквате соса, за да не образува коричка.

Пошираните яйца трябва вече да са готови. Докато се отцеждат от водата се нарязват перата див лук, ако се използват.

Хлебчетата се поставят в чинии, като се предвижда по две половини за порция. Върху тях се поставя топлата шунка, а отгоре пошираните яйца. Заливат се със сос холандез и се поръсват с нарязаните пера див лук. Сервират се веднага.