Сушени домати на фурна

oven-dried-tomatoes

Сушените домати, които се предлагат в магазинната мрежа са обработени чрез дехидрататори. Прекалено сухи, понякога жилави, в повечето случаи е необходимо да се накиснат в топла вода преди да се използват. Това губи част от ароматите и хранителните им качества. По-добре би било да се използват мариновани в зехтин сушени домати. Цената им обаче понякога може да ни откаже от покупката.

Алтернативата са домашно приготвени сушени домати на фурна. Най-добрият начин за това е чрез естествената топлина на слънцето, като времето може да варира от седмици до месеци. В градски условия това е почти напълно невъзможно.

Остава методът, при който фурната е слабо загрята през целия ден. Без нетърпение и прекалено много суетня. Напротив, можете да свършите хиляди неща, докато доматите се изсушават във фурната. Предлагаме ви една простичка рецепта за сушени домати на фурна.

Необходими продукти:

2 кг зрели консервни домати
300 мл зехтин
2 скилидки чесън
3 стръка прясна мащерка
морска сол и пипер меланж на вкус

Начин на приготвяне:

Доматите се нарязват на тънки резени. Подреждат се в тава върху хартия за печене и се сушат в загрята на 90 градуса фурна, без вентилатор, за 4–5 часа. Поставят се в буркан и се заливат със зехтин. Прибавят чесънът, мащерката, морска сол и прясно смлян пипер меланж на вкус.

Съвети:

Един от най-подходящите за сушене сортове е „Рома“ – евтини, без семена и вода, с плътно месо.
Може да съхранявате доматите в хладилник около 2 месеца.

Ароматизираният зехтин от доматите може да използвате както за овкусяване на салати, така и за готвене.