5 съвета за успешно пролетно почистване

Цветята цъфтят, птичките пеят, а къщата все още се усеща като затънала в зимен блус. Пролетното почистване е традиция, която ни позволява да освежим домовете си и да започнем да се наслаждаваме на пробуждащия се живот.
 
Ето няколко съвета, с които почистването ще стане по-леко и по-бързо.
 
Предварително планиране
Създайте контролни списъци за почистване за всяка стая, които да ви помогнат да се организирате и да ви напомнят за зоните, които се нуждаят от допълнително внимание. Чувствайте се свободни да пропуснете зоните, които са били почистени наскоро, и да се съсредоточите върху частите от дома си, които са били до голяма степен занемарени през зимата.
 
 
Организирайте и изчистете бъркотията
Идентифицирайте проблемните области, анализирайте причините за безпорядъка, определете решения и ги прилагайте. Сортирайте  вашите вещи в четири категории – боклук, подаряване, съхранение или прибиране.
 
 
Включете цялото семейство
Превърнете пролетното почистване в групово семейно начинание. Дори малките деца могат да бъдат отлични помощници. Задайте подходящи за възрастта задължения, така че всеки да се чувства включен. Пуснете музика, докато почиствате или установете награда за домакинството като стимул да свършите работата.
 
 
Сведете почистващите продукти до минимум
Ако трябва да пазарувате нови почистващи продукти за пролетно почистване, сведете артикулите си до минимум. Безброй почистващи материали могат да създадат ненужна бъркотия и вероятно нямате нужда от всички, за да поддържате дома си свеж и чист. Изберете добър универсален почистващ препарат и кърпи от микрофибър. Тези елементи ще покрият по-голямата част от повърхностите във вашия дом.
 
Създайте нови навици за почистване
Цялостното пролетно почистване е чудесна възможност за установяване на текущи навици за почистване, които могат да направят следващото такова още по-лесно. Например, не се опитвайте да направите цялото си пролетно почистване за един ден или дори за един уикенд. Вместо това се занимавайте с елементи от списъка си със задачи  само за 15 минути всеки ден. Това ще ви помогне да придобиете навика да подреждате по 10-15 минути всеки ден, целогодишно.
 

logo temma bottom
Магазини Игри и кампании Контакти