Как хората по света празнуват Коледа

Всеки народ, който чества Коледа, има своите обичаи и традиции които спазват. Някои от тези обичаи включват определени ястия и гозби, други включват уникални по рода си подаръци, а трети - украсяване по различен начин, фестивали, партита и т.н. Вижте как хората по света отбелязват най - светлият празник в годината.

1. Полша - Коледна вафличка
В Полша Коледната вечеря започва с разчупването на коледна вафла наречена Оплатек. Тя представлява тънка като хартия вафличка, от която всеки член на семейството си отчупва и предава на следащият. Вафлата е направена само от вода и брашно, няма вкус, но е основна традиция в Полша и други източно-европейски държави.

2. Словакия - Шаран за вечеря
Много Европейски страни приготвят шаран за Коледната вечеря. Традиционалистите обаче се въздържат от купуването на шарана от магазина. Той за залавя и се държи във вода в къщата няколко дни преди да бъде сготвен. Според легендата люспите на шарана носят късмет и благополучие за идната година.

3. Гърция - Коледни декорации на лодки
От векове насам, украсяването на лодки и кораби по празниците в Гърция е било на почит.  Първото известно Коледно дърво в Гърция е било поставено от цар Ото през 1833 г. до огромна украсена лодка, чрез която семействата празнували завръщането на мъжете от пътувания из морето. Днес, в градове като Атина и Тесалоники, се украсяват големи кораби, рамо до рамо с елхите.

4. Исландия - 13 дядо Коледовци!
Исландия не само празнува Коледа започвайки 13 дни по рано, но децата също така получават подаръци от 13 различни дядо Коледовциq наречени Yule lads. Те произлизат от исланската митология, преставляват обитатели на планините и сплашват децата по Коледа. Ако те са послушни, получата подаръци от всеки един от тях. Децата трябва да оставят обувките си на прозореца, като на сутринта подаръците ги очакват в тях.

5. Мексико - Парти с пинята
В Мексико, както и много други латино-американски страни, семействата празнуват Nochebuena на Бъдни вечер.Това вклячва грандиозна вечеря, песни и танци, и най важното - пинята за децата.

logo temma bottom
Магазини Игри и кампании Контакти