Как да се храним здравословно

Объркани сте от всички противоречиви мнения относно храненето? Тези прости съвети могат да ви покажат как да планирате, да се наслаждавате и да се придържате към здравословна диета. Какво е здравословна диета? Здравословното хранене не означава строги ограничения, да останете нереално слаби или да се лишавате от храните, които обичате. По-скоро става дума за това да се чувствате добре, да имате повече енергия, да подобрите здравето си и настроението си.

Здравословното хранене не трябва да бъде прекалено сложно. Важен е цялостният ви хранителен модел. Разковничено се крие в замяната на преработената храна с истинска храна, когато е възможно. Яденето на храна, която е възможно най-близка до начина, по който я е създала природата, може да промени начина, по който мислите, изглеждате и се чувствате. Като използвате тези прости съвети, можете да се научите как да създадете и да се придържате към вкусна, разнообразна и питателна диета, която е толкова полезна за ума ви, колкото и за тялото ви.

Подгответе се за успех! За да се настроите за успех, опитайте се да поддържате нещата прости. Вместо да се занимавате прекалено много с броенето на калории, помислете за вашата диета по отношение на цвят, разнообразие и свежест. Съсредоточете се върху избягването на пакетирани и преработени храни и избирайте повече пресни съставки, когато е възможно.

Пригответе повече свои собствени ястия. Готвенето на повече ястия у дома може да ви помогне да поемете отговорност за това, което ядете и по-добре да следите, какво точно влиза в храната ви. Ще ядете по-малко калории и ще избягвате химическите добавки, добавената захар и нездравословните мазнини в пакетираните храни и храни, които могат да ви накарат да се чувствате уморени, подути, раздразнителни и да влошат симптомите на депресия, стрес и тревожност.

Направете правилните промени. Когато намалявате нездравословните храни в диетата си, важно е да ги замените със здравословни алтернативи. Замяната на опасните трансмазнини със здравословни мазнини (като смяна на пържено пиле със сьомга на скара) ще има положителна промяна за вашето здраве. Смяната на животински мазнини с рафинирани въглехидрати (като смяна на бекона за закуска с поничка) няма да намали риска от сърдечни заболявания или да подобри настроението ви.

Прочетете етикетите. Важно е да сте наясно какво има във вашата храна, тъй като производителите често крият големи количества захар или нездравословни мазнини в пакетираната храна, дори храна, която се твърди, че е здравословна. Съсредоточете се върху това как се чувствате след хранене. Това ще помогне за насърчаване на нови здравословни навици и вкусове. Колкото по-здравословна е храната, която ядете, толкова по-добре ще се чувствате след хранене. Колкото повече нездравословна храна ядете, толкова по-вероятно е да се почувствате изцедени от енергия. 

Пийте много вода. Водата помага за промиването на нашите системи от отпадъчни продукти и токсини, но много от нас преминават през живота си дехидратирани – причинявайки умора, ниска енергия и главоболие. Обичайно е да бъркате жаждата с глад, така че поддържането на добра хидратация също ще ви помогне да направите по-здравословен избор на храна.

logo temma bottom
Магазини Игри и кампании Контакти