Как да преборим пролетната умора

Температурите се покачват, природата цъфти – след студените тъмни нощи всички сме щастливи да посрещнем пролетта. Въпреки това, много хора се чувстват необичайно безпомощни и уморени през това време, когато животът на открито се пробужда отново. Феноменът, известен като «пролетна умора», всъщност съществува. Това е отражение на факта, че сме част от цикъла на природата; липсата на светлина през зимата, заедно с хормоналните промени, оставят своя отпечатък.
 
 
Хормоналните промени ни уморяват
 
Подобно на животните в хибернация, хората понижават леко телесната си температура през зимата и липсата на светлина ги кара да водят по-пасивен начин на живот. Когато навън отново стане по-топло, температурата на тялото също се повишава леко, а метаболизмът и хормоналният баланс се приспособяват към новите условия на светлина. Кръвоносните съдове се разширяват и кръвното налягане спада. Всички тези процеси могат временно да понижат енергийните нива на хората, склонни към това състояние. Прогнозите показват, че когато настъпи пролетта, почти всеки втори възрастен човек първо трябва да преодолее тази сезонна умора, преди отново да възвърне обичайните си енергийни нива. Най-добрият начин да избегнете това уморително чувство е да наблюдавате диетата си, да се уверите, че имате достатъчно упражнения на открито – и разбира се, достатъчно сън.
 
 
Достатъчно сън
 
Поддържането на редовни часове за сън може да бъде полезно за управлението на хормоналните промени: с увеличаването на дневната светлина тялото отново произвежда повече серотонин. От своя страна намалява производството на мелатонин.
 
Достатъчно упражнения на открито
 
Упражненията са особено добри през пролетта, предимно в сутрешните часове. Спортовете за издръжливост като джогинг или колоездене стимулират кръвообращението на тялото и премахват умората. Препоръчва се ежедневна активност от поне 30 минути. Защо не слезете от автобуса една спирка по-рано, например? Също така много ефективни за стимулиране на кръвообращението са редуващите се душове или сутрешните упражнения.
 
Балансирана диета и много вода
 
Това, което всъщност се препоръчва през цялата година, може да има особено положителен ефект през пролетта: пийте много вода и избирайте леки храни, а не тежки ястия, особено сезонни плодове и зеленчуци.
 

logo temma bottom
Магазини Игри и кампании Контакти