Великденски традиции в Европа

Пролетта е сезонът на черешовия цъфтеж, свежите утрини, меки, но прохладни следобеди и един от любимите ни празници - Великден. Представяме ви някои от най-популярните Великденски традиции в Европа.
 
 
ВЕЛИКДЕН В ГЕРМАНИЯ
 
Великден е един от най-важните празници в Германия и уникално преживяване за пътуващите. Улици, площади, градини, балкони... цялата страна е украсена специално за този празник. Основната традиция е да се подаряват великденски кошници. Всяко дете получава кошница, която съдържа ръчно боядисани яйца, шоколади и играчки. Боядисването на великденски яйца (Ostereier) и готвенето на известното и популярно великденско агне (Osterlamm) са други типични традиции на страната. Освен това има възможност да се посетят някои битпазари с типични великденски продукти.
 
ВЕЛИКДЕН В УНГАРИЯ
 
Няколко любопитни традиции се практикуват в Унгария на Великден, включително дейности на открито. Боядисването на великденски яйца е едно от най-старите и остава неизменно за този празник и днес. Друга традиция се нарича „Locsolkodás“, която се състои от поливане на жени. Групи момчета с кани за вода, кофи, шишета и т.н. посещават момичетата в къщите им и когато отворят вратата ги намокрят. Правят го и ако хванат някое момиче на улицата. Докато го поливат, те рецитират стихотворение. За да се отърве, момичето трябва да им предложи боядисани великденски яйца.
 
Традиционната храна на този празник включва пушена варена шунка, хрян, картофена салата, варени яйца и великденски хляб.
 
ВЕЛИКДЕН ВЪВ ФРАНЦИЯ
 
Великден във Франция се счита за най-важния християнски празник в годината. От четвъртък до Велика събота църковните камбани мълчат до възвестяването на Христовото възкресение със звън на камбани на Великден. Много популярен подарък са великденските яйца. Те идват заедно с голямо разнообразие от сладкиши, независимо дали под формата на великденски зайчета, камбанки и шоколадови риби. Както в много други страни, децата играят на лов на яйца на Великден сутринта.
 
ВЕЛИКДЕН В ЧЕХИЯ
 
В допълнение към боядисаните яйца, друга великденска традиция от Чехия е изработването на плетена пръчка, украсена с цветни панделки. По време на този празник мъжете обикалят от къща на къща, като символично потупват жените и момичетата за здраве и късмет. Сред типичната храна има агнешко и заешко; „мазанец” (сладък кръгъл хляб) и малкото агне (торта, поръсена с пудра захар). По време на Великден повечето ресторанти предлагат великденски менюта и разнообразие от бира.
 
ВЕЛИКДЕН В ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО
 
По време на Великден в Обединеното Кралство можете да се насладите на обичаи, фолклор и традиционна английска храна, както по всяко друго време на годината, тъй като много от заведения остават отворени, въпреки че са официални празници. В Обединеното Кралство празнуват играта „Търкаляне на яйца“, в която няколко деца се събират, за да слязат от хълмовете, търкаляйки украсени яйца. Друга популярна традиция е украсяването на шоколадови яйца, при което няколко известни шоколадови марки провеждат игри, като произвеждат различни по размер шоколадови яйца и ги скриват из целия град. Друга традиция е и печенето на „Hot Cross Buns” – сладкиши със стафиди, боядисани с кръст и поднесени горещи.
 
ВЕЛИКДЕН В ИТАЛИЯ
 
Както и в Испания, шествията са много отличителна традиция в някои градове на Италия; особено този, който се провежда в Рим, заедно с папската литургия във Ватикана в базиликата Сан Педро. Фойерверките и пиротехниката са друга популярна традиция, като тази, която се провежда във Венеция, на площад Сан Марко. Яйцето, както и навсякъде в Европа, продължава да бъде главен герой на този празник. То символизира началото на живота, затова се използва в много игри и при изработването на популярни ястия по Великден.
 

logo temma bottom
Магазини Игри и кампании Контакти