Суши

За почитателите на суши
Сушито се използва за специалитетите с ориз, риба, морски дарове, месо или зеленчуци. Традиционният начин за приготвяне на суши, предаван от векове е запазен и до днес – от сурови морски продукти – риба тон, сьомга, сепия, октопод, скариди, раци и хайвер. Рулцата в някои от видовете суши се правят с водораслите нори. В тях се завива ориз, в който пък са сложени риба или зеленчуци.

Суши е храна, бедна на мазнини и богата на протеини, въглехидрати и минерали. Същността на японската кухня е в здравословния начин на обработка на продуктите. Тя едновременно е питателна, диетична и много вкусна. Една от причините за дълголетието на японците е тяхната традиционна хармонично композирана диета. В японската кухня е много важно правилото за сезоните, което представлява подбор на хранителните съставки така, че те да представят актуалния сезон на годината.

Основната съставка във всички видове суши е оризът. Различните рецепти за суши варират в плънката и сосовете, подправките и начинът на приготвяне. Едни и същи съставки могат да бъдат комбинирани по традиционен или съвременен начин, което може да доведе до много различен резултат. Суши е начин на живот, начин на мислене и определен етап от личното усъвършенстване. Означава екзотика и дълбоки познания за света. Това е израз, знак за принадлежност към едно по-специално и изискано общество.

Как да ядем суши?

Както всичко традиционно за строгата Източна култура, консумацията на суши е ритуал изпълнен с много изисканост и прецизност.

Клечките – са традиционен начин за консумация на суши. Хапването на суши с вилица не е препоръчително. Едната клечка се поставя между палеца и показалеца, а другата между показалеца и средния пръст. Важното е да може да се движат свободно. Взема се една суши хапка се потапя в купичката със соев сос. Важното е да се внимава какъв вид е хапката – ако е с ориз и парче риба отгоре в соевия сос трябва да бъде потопена страната на рибата, не на ориза.

Уасаби – подправка във вид на паста, със зелена на цвят гъста консистенция. Определяно е като е лютиво.

Соев сос – сервира се като подправка към суши сета. Соевият сос може да бъде поднесен в купичка или да бъде предоставена малка бутилка и купичка, в която клиентът да постави колкото му трябва и да може да добавя още.

Маринован джиндижифил – прочиства вкусовите рецептори при преминаване от един вид суши към друг.

Препоръчително е всяка хапка суши да се консумира цяла и на веднъж. Рязането или нахапването са абсолютно забранени! Съобразяването с традициите на страните градили суши културата с векове е много важно. Както всяка друга храна сушито също има своя дълбока история. Именно това е причината поднасянето, начина на сервиране, вземане на хапките и самата консумация да имат строго определен ред и последователност.
 

Как да направим суши?

Любителите на неповторимия източен деликатес суши със сигурност биха искали да го хапват не само в ресторанта, но и у дома. Насладата за вкусовите сетива може да бъде доставена от почти всички суши ресторанти директно в дома на клиента. Кулинарните специалитети обаче винаги носят повече наслада, ако са домашно приготвени.

Като начало е добре да се знае какъв вид суши хапки ще се приготвя. За да стане едно суши истинско е от особено значение каква ще бъде неговата основа т.е оризът. В повечето ни обекти може да се намери ориз, предназначен специално за суши, което многократно улеснява приготвянето.

Най- лесно и подходящо за приготвяне от напълно начинаещи в домашното готвене е суши хапки от вида хосомаки – само ориз, листа от сушени водорасли (нори) и плънка по избор. Хосомаки суши може да бъде с плънка от краставица, авокадо, маруля, рулца от раци, сьомга, скариди, пилешко месо и други по избор.

Оризът за суши се приготвя в съотношение едно към едно с водата, т.е. на една чаша ориз се слага една чаша вода. Оризът за суши е готов, когато водата бъде напълно абсорбирана. Покрийте съда с влажна кърпа докато започнете да работите. След сваряването на ориза към него се добавя смес за овкусяване съставена от части захар, сол и оризов оцет. Пригответе бамбукова рогозка, с помощта на която ще навиете суши ролцето.

Стъпките са следните: върху бамбуковата рогозка се поставя един лист нори. Върху целия лист се поставя един пласт ориз. Оризът трябва да равномерно разпределен. След това в средата на полученият пласт се нарежда плънката. Независимо с какво ще приготвите суши хапките важното е плънката да бъде равномерно нарязана на еднакви по дебелина парчета. Една от най-трудните части при приготвяне на суши е завиването на рулото. Внимателно оформяте руло притискайки леко, за да стане правилна формата. Отделете готовото суши руло от бамбуковата рогозка в чиния. Готовото суши се нарязва на парчета, дебели около 2 см.

Суши в СВА

Ако всичко това ви се струва прекалено сложно или пък нямате време да приготвите домашен шедьовър, винаги можете да отскочите до СВА Базар Левски и СВА Тракия, в които предлагаме суши. Разнообразието от вкусни комбинации ще ви очарова.logo temma bottom
Магазини Игри и кампании Контакти