Риба

Oтдавна сме се убедили в ползите от добрата храна, било по отношение на здравето, красотата или пък като повод да се съберем с добра компания и да се заредим с настроение. Именно поради това се погрижихме да подсигурим за нашите клиенти прясна риба.Всички знаем, че рибата е здравословен източник на протеин, освен това е богата на Омега 3 мастни киселини, които спомагат за намаляването на холестерола и съответно намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. През зимния сезон рибата е отличен източник на витамин D, който пък поддържа имунната система, заздравява костите и укрепва мозъка.

Интересен факт е, че народите, които се изхранват предимно с морски дарове и риба имат по-висока средна продължителност на живота, по-малко заболели от сърдечно-съдови и ракови заболявания и като цяло са с по-добро общо здравословно състояние. А е всеизвестно, че диетолозите силно препоръчват включването на риба към диетите, които голяма част от дамите спазват. Дали ще изберете да консумирате риба заради ниското съдържание на калории, заради ползите й за здравето или защото обичате аромата на море и слънце, който ни пренася в топлите летни дни…
 

Лаврак – любима риба, предпочитана заради бялото си нежно месо, бедно на мазнини и с малко кости. Може да го сготвите по много начини, защото е универсална риба и ще стане вкусна всякак – пържена, на пара, задушена, печена, на грил, супа, диетични салати. Преди да започнете да я готвите почистете рибата добре от люспите, хрилете и вътрешностите, измийте я със студена вода, подсушете, след което разтрийте със сол и избрани от вас подправки. Може да не махате кожата, защото става хрупкава и вкусна.

Пъстърва – Изключително вкусна риба, с деликатно месо и богато разнообразие от методи за приготвяне. Печена, пържена, на супа, на скара – със сигурност ще е много вкусна. Преди да пристъпим към готвенето обаче, ще трябва да я почистим. Пъстървите имат доста фини и малки люспи, които е желателно да почистите. Хванете здраво главата на рибата и с нож остържете люспите, като го движите от опашката към главата.След това изплакнете обилно с вода. С помощта на остър нож направете разрез в корема на пъстървата от опашката до хрилете, като внимавате да не засегнете вътрешностите. Накрая отстранете внимателно всички черва и вътрешности и промийте добре под течаща вода. Задължително премахнете тъмната линия, която се простира по протежение на гръбнака, защото в противен случай рискувате сготвената пъстърва да горчи.

Скариди – Скаридите могат да се приготвят в черупките им, но при готвене вкъщи и във висококачествените ресторанти, те се обелват, а вените, които се стичат по гърба и от вътрешната страна между крачетата се отстраняват не само заради неприятния им външен вид,  но и защото вената може да съдържа песъчинки, които са неприятни за ядене. Черупките се  използват за приготвяне на ароматен и вкусен бульон, заедно с главите на скаридите. За по-лесно чистене сложете скаридите в купа с лед.

Миди – приготвянето на миди не е сложна задача, но определено иска търпение и внимание. Почистването на мидите е задължително преди приготвянето им. Всички отворени миди трябва да се изхвърлят, защото са отровни и може да си причините стомашно разтройство. Задължително премахнете т.нар. брада на мидите – това са онези кафяви израстъци, които стърчат между двете черупки. Махането става като рязко се издърпат към посока на острия връх на мидата. След като почистите мидите ги потопете в съд с чиста студена вода и ги оставете да престоят 15-20 минути. Докато са накиснати те ще филтрират водата и по този начин всички песъчинки от тях ще излязат. След това почистете всяка една мида с помощта на четчица, като може да използвате и четка за зъби. Важно е по повърхността им да не остава нищо. Измийте почистените миди по течаща вода и вече са готови за термична обработка. Може да звучи малко сложен процесът на почистване на мидите, но веднъж като научите технологията, след това няма да имате особени проблеми. Важно е да почиствате добре мидите, за да нямате стомашни проблеми след това.

Филетиране на риба – В повечето рецепти говорим за филе. Ако не сте си го купили готово, можете много лесно сами да филетирате рибата.

Ето стъпките, които трябва да следвате при филетирането:

 Откъм главата прокарайте остър и тънък нож по гръбначната кост, започвайки от хрилете. Така се отделя филето от костите. Срежете гръбначната кост близо до главата и я повдигнете внимателно. Отрежете и откъм опашката. Така получавате и второто филе. За да отстраните кожата, поставете филето с месестата част нагоре на масата и направете малък напречен разрез откъм опашката. Хванете опашката, най-добре с кърпа, за да не ви се изхлузи и прокарайте ножа между кожата и месото.

В секция „Рецепти“ ще откриете множество  предложения за вкусни рибни ястия!

За нас причината не е от значение, по – важното е, че в нашите обекти винаги ще намерите разнообразиие от прясна риба на атрактивни цени.

При нас може да откриете:
сьомга, пъстърва, шаран, толстолоб, зарган, паламуд, сафрид, скумрия, лаврак, ципура, калкан, сьомгова пъстърва, попче, барбун, пангасиус, риба тон, фагри, халибут и др.

От морските дарове Ви предлагаме: скариди, калмари туби,калмари пипала, миди, октопод и стриди.

А ето и обектите, в които предлагаме винаги прясна риба и морски дарове:

СВА Аспарухово, СВА Тракия, СВА Чайка парк, СВА Базар Левски, СВА Гръцка махала, СВА Възраждане 1logo temma bottom
Магазини Игри и кампании Контакти