Бира

Бирата е сред първите напитки, създадени от хората. Предполага се, че е възникнала още в средата на десетото хилядолетие преди новата ера. Смята се, че появата на ферментиращата напитка е свързано с развититето на земеделието на зърнените храни.

Първите открити доказателства за нейното въникване са от Месопотамия. Разбира се тогавашното пиво изобщо не е приличало на това, което консумираме в наши дни. В първоначалния си вид, бирата е била мътна и гъста, обикновено се е подправяла с билки.

Най – често за направата й се използвал ечемика, традиция запазила се в голяма част от Европа. Бира са произвеждали и в Египет и Вавилон. Бирата дори е залегнала и в религиозните обичаи на египтяните. Ритуалите по приготвянето й са били поверени на жени, които са се ползвали с висок статут. Постепено възникват множество градове, известни с пивоварните си. Производството и износът на бира се превръща в доходоносно начинание.

В 6то хилядолетие преди новата ера, в Китай са произвеждали оризова бира. След като свети Бенедикт издава в писмен вид разпореждане, че монасите трябва да си произвеждат всичко сами, започват да се появяват и манастирските пивоварни.

През Средновековието бирата се е използвала като лекарство и са считали за по – полезна от водата, тъй като питейната вода често е била замърсена, използвали са я също и като средство за разкрасяване.

Според открити древни артефакти можем да съдим, че по нашите земи бирата е позната от преди 8000 години. Намерени са глинени съдове, наподобяващи халби, както и съдове, в които се предполага че се е приготвяло самото пиво.

През 1516 година е създаден „ Закон за чистотата на пивото“, според който пивото се може да съдържа само малц, хмел и вода. Този закон е най – старият документ, който регламентира качеството на хранителен продукт. Можем да кажем, че днешната крафт бира е именно такава – произведена от натурални продукти, чрез естествена ферментация.

В периода на Втората световна война, поради дефицит на зърнените храни се наблюдава упадък в качеството на напитката. Но можем да кажем, че в последните години отново вървим към възход в пивоварството.

В света функционират все повече семейни пивоварни, които се стремят към качество и чистота на продукта. Преминала през своята еволюция, днес можем да разграничим бирата, според вида ферментация на ейлове и лагери. Лагери са масово разпространените видове бири. От друга страна са ейловете, които са с висока ферментация. Те са с по – богат вкус и аромат, дължащи се на разликата в процеса на ферментация.

Днес бирата е третата най – популярна напитка в света, след водата и чая. Производството на бира е важен клон в промишеността в световен мащаб. В магазините от нашата верига можете да откриете както типичната масово произвеждана бира, така и крафт бира, от малки български производители.logo temma bottom
Магазини Игри и кампании Контакти