Три важни неща за

eнергоспестяващите крушки преди да я купим!bigstock-Energy-Saving-Light-Bulb-36816896

Първото важно нещо, което трябва да знаем когато ще купуваме eнергоспестяващите крушки е на каква фасунка ще се завиват.
Стандартните eнергоспестяващи крушки са с цокъл тип Е27, който е найразпространения в България. Вторият по рядко срещан модел е Е14 (крушка с малка фасунга). Използва се главно за осветление с полилеи или нощни лампи и обикновено е с малка мощност.
Третата разновидност на eнергоспестяващите крушки е от почти не използващият се в България тип B22, това е модел лампи широко разпространен в Англия.

0603613001380569405_411324_600x458
Второто нещо, което трябва да знаем е колко мощни крушки трябва да вземем за осветлението на различните помещения. Енергоспестяващите крушки са 5 пъти по-икономични от електрическите. Ако до момента сме използвали 100 W крушки за осветление то сега трябва да вземете енергоспестяваща крушки от 20 W.

Третото важно нещо, което трябва да съобразите при покупка на eнергоспестяващите крушки е какъв цвят на светлина предпочитате. Ако искате светлината в жилището ви да се доближава максимално до тази, с която сте свикнали от електрическите крушки то трябва да си купите eнергоспестяваща крушка с цветна температура 2700К (2700 градуса по Келвин), това се нарича топла, бяла светлина.

Енергоспестяващи крушки, които са с цветни температури от 4500 до 6500 Келвина отговарят на светлината от луминесцентните лампи (води се студена светлина) и ако не искате да създадете някакъв специален осветителен ефект по добре ги избягвайте. lampaАко на опаковката на енергоспестяващите крушки не може да намерите температурата в Келвини, то потърсете трицифрен код, на който обикновено първата цифра е 8 а следващите две са първите числа на цветната температура, което означава, че ако търсите крушка с топла бяла светлина трябва да търсите код 827, ако търсите крушка със студена светлина кода трябва да е 845 или 865.