Любопитни факти за бонбоните

624-400-bonboni-smes-iadki-susheni-plodove-kokosovo-maslo-cheren-shokolad-desert

  1. Думата бонбон преведена от латински означава приготвено лекарство. Бонбоните се появяват за първи път в Египет, тъй като по онова време захарта не е била известна, а вместо нея са използвали мед. В различните части на света те са приготвяли по различен начин. Например на Изток, бонбоните се приготвяли с бадеми и смокини, а в Древен Рим с орехи, мед и макови зърна.

  2. В Европа през шестнадесети век се приписвали магически сили и лечебни свойства на шоколадовите бонбони. Тези очаквания, естествено не са се оправдавали и поради това шоколада се превърнал в източник на всички нещастия. По онова време дори се е смятало, че ако жена роди чернокожо бебе, то се дължи на шоколадови изкушения.

  3. В днешно време пък за най-романтични бонбони се смятат тези с ягодов пълнеж, според психолози. Решителните личности пък предпочитат тези с пияни вишни, притеснителните хора с ядки, а творческите натури с кокосов вкус и аромат.

  4. Компанията Мастър Фуд създала най-голямата кутия бонбони, която съдържала 800 килограма бонбони.624-300-zybi-bonboni-usmivka-karies-emajl-zahar-vreda-bakterii-pylnezh

  5. Най-големия бонбон пък е висок 1,68 метра и е тежал 633 килограма. Той е представлявал желирано мече, наречено „Хаги Бой“, което съхнело около две седмици. Направили са го сладкарите от фирмата „Gymmi Bear Factory“. За самата отливка се е наложило да използват специална форма с тегло от 4 тона.

  6. През 1995 година руските космонавти от станция „Мир “, поискали да им бъдат изпратени бонбони от Земята. Било решено, че най-безопасни са бонбоните „Чупа Чупс“ при състояние на безтегловност. Космонавтите били заснети на видио и рекламен клип, което донесло на компанията производител славата на единствена в света популярна марка не само на Земята, но и в космоса.

  7. Само в САЩ се произвеждат над 3 млрд. Шоколади и бонбони годишно, а средностатистическия Американец изяжда приблизително 10 кг за същия период.

  8. Най-необикновените бонбони са финските. Те притежават странни вкусови качества. Някой от тях са с кисел привкус у нямат подсладители, произвеждат се също така и солени, играещи роля на мезе за бира.

  9. Желираните бонбони са измислени от Ханс Ригел, през 1922 година. Името Харибо произлиза от абривиатурата Ханс Ригел Бон.

  10. Първата произведена кутия бонбони е преди 114 години. Тя е създадена за коронацията на крал Едуард VI.