Интересни факти за кафето

pexels-photo-70221

Някои учени смятат, че напитката помага за запазване на доброто здраве. При хората на средна възраст, пиещи между 2 и 4 чаши кафе на ден, се отчита по-нисък риск от преждевременна смърт.

Ето за какво ни помага кафето:

Осигурява важни антиоксиданти. Кафето, подобно на виното от остров Сардиния, зеленолистните зеленчуци и боровинките, съдържа голямо количество антиоксиданти. Те предпазват организма от вредното действие на свободните радикали, което е една от причините за стареенето на клетките и появата на редица заболявания. Според различни проучвания, консумацията на кафе, вино и зеленчуци намалява риска от сериозни хронични дегенеративни заболявания.

Подобрява настроението. Има пряка връзка между кафето и човешкото настроение. Кафето увеличава нивата на енергия и ни помага да преодолеем умората. Това се дължи на кофеина – най-употребяваното психоактивно вещество. Смята се, че жените, които консумират 2-3 чаши кафе дневно е с 15% по-малко вероятно да изпаднат в депресия в следващите 10 години. Немалко проучвания доказват, че кафето подобрява и мозъчните функции (памет, бодрост, настроение, познавателни способности).

Може да намали риска от затлъстяване и диабет. Повечето проучвания разбиват мита, че кафето повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Нещо повече, някои изследвания достигат до извода, че при дамите любители на кафето този риск е по-нисък. Освен това консумацията му намалява риска от инсулт с 20%. Една чашка на ден намалява риска от това заболяване със 7%, а когато количеството бъде увеличено, рискът може да падне с от 23 до 50%. Някои научни изследвания сочат, че кофеинът може да увеличи скоростта на метаболизма с 11.3%, а други, че ускорява изгарянето на мазнините с от 10% до 29% в зависимост от теглото. Все пак учените отбелязват, че тези ефекти отслабват при хората, редовно консумиращи кафе.

Може да намали риска от рак на простатата при мъжете. Изследвания сочат, че при мъжете, които редовно консумират кафе, има 20% по-нисък риск от рак на простатата. Проучвания пък установява, че за мъжете, които изпиват най-малко една чашка кафе дневно, рискът от рецидив на болестта или от развитието й е с над 50 на сто по-малък.

зърна кафе

Но не всички смятат, че то оказва благотворно влияние. Ето някои от отрицателните ефекти, които се приписват на напитката:

Забавя процеса на отслабване. Отслабването изисква контрол върху апетита. Проучвания показват, че приемът на кофеин увеличава апетита ни и предизвиква синтезиране на стрес хормони, които от своя страна пречат на отслабването.

Повишава ристка от сърдечен удар. Проучвания сочат, че кофеинът води до покачване на кръвното налягане, неравномерен сърдечен ритъм и повишени нива на холестерол и хомоцистеин. Според някои учени пиенето на кафе увеличава риска от сърдечен удар.

Ускорява процеса на стареене. Кофеиновата напитка стимулира синтезирането на кортизол. Системно повишените нива на стрес хормоните пък ускоряват процеса на стареене.