Кафе или чай

kafe5

Почти всеки човек започва деня си с топла напитка за глътка сутришна свежест. Ако едната половина започват деня си с кафе, то другата от своя страна заменят кафето с чай.
Открай време кафето има лоша репутация. При по-задълбочени изследвания, група от канадски медици опровергават лошият имидж на кафето. Според проучването, което са направили консумацията на кафе може да бъде фактор за забавянето на процесите на Алцхаймер и паркинсоновата болест. За да има такъв ефект е необходимо да се приема приблизително 200 / 300 мг кофеин дневно. Например една чаша кафе съдържа от 80 до 160 мг кофеин, а чаша зелен или черен чай от 30 до 70 мг. Важно е да се отбележи, че дневната доза кофейн, която не трябва да се надвишава е 500 мг.monastyrskij_chai_ot_prostatita
Макар доста хора да си мислят, че чая съдържа по-голяма доза антиоксиданти от кафето, според проучването това не е така. Д-р Лиз Апългейт, която е изтъкнат диетолог и преподавател в университета „Дейвис“, допълва с това че две чаши кафе ни доставят 1200 мг полифеноли, които намаляват риска от някои видове ракови заболявания, както и от сърдечно-съдови. Тя допълва също така, че кофеина, които се съдържа в кафените зърна подсилва паметта, сравнен с други напитки съдържащи кофеин.
При направени изследвания на суха маса от кафето и чая е открито, че съдържанието на кофеин е еднакво, но при обработката им то се променя. Оказва се, че привържаниците на чая, приемат немалка доза кофеин, но неговото действие е подтиснато за разлика от действието му в кафето. Това се дължи на L-теанинът, който е много ефективен за намаляване на нивото на стреса и чувството на безспокойство.
Ако желаете да сте здрави и добре изглеждащи може да изберете чая за повдигане на дневния тонус, ако обаче се нуждаете от по-силна доза ободряваща напитка заложете на ароматното кафе.